С част от хората в ИТН има много нормален диалог. Тези министри

...
С част от хората в ИТН има много нормален диалог. Тези министри
Коментари Харесай

ИТН трябва да решат дали да бъдат лоялни към лидер, който е откъснат от действителността -

С част от хората в Има Такъв Народ има доста естествен разговор. Тези министри и депутати би трябвало да преценяват към кого желаят да бъдат лоялни - дали на България и концепцията да имаме една естествена страна, или на един водач, който е откъснат от действителността.

Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разяснява по BTV вероятността за подкрепа за държавното управление от членове на " ИТН ". Той не пожела да заяви дали има представители на Има Такъв Народ, които са склонни да го създадат с аргумента, че това ще стане ясно идната седмица.

Василев заяви, че той персонално би поканил министрите на спорта и енергетиката, с които работят извънредно добре. Василев отхвърли да имат номинации за нови министри, защото към момента няма болшинство за ново държавно управление.

Изтеглянето на министрите от Има Такъв Народ

От много време има напрежение по доста тематики в обединението, само че не чаках „ да хвърлят страната под рейса, каза вицепремиерът Василев. - В момента имаме актуализация на бюджета, където са антикризисните ограничения и увеличението на пенсиите за пенсионерите. Трябва да бъдат признати ограниченията, за да може да се запазят по-ниски цените на електрическата енергия за бизнеса, КПКОНПИ да стартира да проработи, а занапред до края на годината имаме 22 закона, които би трябвало да бъдат признати, с цел да можем да получим втория транш от средствата по Плана за възобновяване “, изясни той.



По думите му с огромна част от сътрудниците им от Има Такъв Народ се е работело обикновено, казусът бил в политическото управление и най-много в законодателната активност. „ В законодателната активност съвсем всичко ставаше доста мъчно и доколкото знам и колегите в Народното събрание имаха много проблеми “, уточни Асен Василев.

Отношенията с Трифонов

Той разказа връзките със Слави Трифонов като „ несъществуващи сега “. В това положение били следмица преди за повторно да се издигне кандидатурата на Каримански за началник на Българска народна банка. 

„ Може би седмица преди за повторно да кандидатират господин Каримански за БНБ, от този момент връзката прекъсна “, сподели Асен Василев. - За нас неговата кандидатура беше неприемлива, позицията беше ясно изразена на съдружен съвет, три от партиите бяха срещу. Казаха ни " дали обещание сме му и ще го предлагаме... Дали би трябвало да управляваме би трябвало да го кажат гласоподавателите, а не господин Трифонов. Точно от него да пристигна дефиницията, че сме некомпетенти... Как нямам проблем с Българска социалистическа партия, Демократична България. Разговор с него може да има, само че когато тезата е " давате 4 милиарда на МРРБ другояче няма държавно управление " този диалог стопира.

Парите за Министерство на регионалното развитие

Те желаеха 3,9 милиарда лева над рекорден бюджет, който беше гласуван. Бяхме споделили на министър Караджов, че няма по какъв начин да се обезпечат тези средства, още повече, че има 2,2 милиарда лева, от които все още са разплатени малко под 100 млн., изясни финансовият министър.

Той сподели, че къде са отишли парите, които са били авансово изплатени на компаниите е работа на МВР и прокуратурата. Знаете, че парламенътт разпореди на една комисия, която да преглежда възлагане по възлагане въпросния 1 милиарда и 200 хиляди лева, който би трябвало да бъде изплатен. Комисията е приключила работата си и информацията ще бъде изнесена обществено идната седмица.  

Бойко Рашков и КПКОНПИ

В диалозите и БСП, и ДБ изразиха поддръжка за Рашков. Мисля, че той се потвърди като един от хората, които наистина се борят с корупцията и никой не съумя да го отклони. В момента се води доста сериозна битка, мафията е на доста разнообразни места. Има компании и потоци от пари, които през последните 10-15 години, някои и по-отдавна, са били безусловно захранвани, дълбоко окопани и в администрацията. През последните 10 години е имало частна граница на Капитан Андреево, тази лаборатория. Това, което е най-скандалното е, че при идването на тир на граничния пункт лаборатоията е отваряла и разпломбирала товара преди организация " Митници " и без наличието на организация " Митници ", уточни Василев. 

Не знам дали има отношение към протичащото се в обединението, само че като приказваме за хора, които се пробват под всякаква форма да дестабилизират работата на държавното управление - това е една група хора. Откакто лабораторията е проработила както би трябвало приходите за страната са по 100 000 лева дневно.  Отделно имаме същински надзор на границата. За последните две седмици над 60 тира с пестициди над нормата са върнати, а за последните 10 години не е имало съвсем нито един. Това е една от аргументите към момента да не сме влезнали в Шенген, тъй като ние сякаш пазим европейската граница, а една частна компания я е приватизирала и пазила наужким, разяснява вицепремиерът.

По думите му, в случай че Рашков оглави тази комисия, ще има много по-големи пълномощия, ще може непосредствено да влиза в съда, тъй като сега " каквото и да направи МВР, то стига до прокуратурата и умира там ". Като началник на КПКОНПИ Рашков ще може да постанова наказания, в случай че откри нерегламентирани средства, които някой е получавал, изясни Василев.

За актуализацията на бюджета

Не е нужен спомагателен дълг за финансиране на ограниченията по актуализацията на бюджета, в случай че кажат без нов дълг, ще би трябвало да се тегли следващата година, с цел да се върнат 10-годишните задължения март месец при по-висока рента. Ние желаеме да го изтеглим тази година, при по-ниски лихви, изясни логиката на ограниченията, които предлага Василев и посочи - Към момента чистият държавен дълг е с 2 милиарда лева по-нисък, в сравнение с го заварихме. Ако Народното събрание натовари спомагателни разноски в акутализицаията, ще би трябвало да откри спомагателни доходи, тъй като не може да се променя заложеният дефицит от  4,1%, сподели той.

За Северна Македония

Не съм чул да има смяна в позицията и министър председателят беше много явен, че до момента в който не се изпълнят изискванията на НС няма по какъв начин България да вдигне ветото. Разговори има нон стоп за Македония и това, което най-сетне стартира да се чува е, че казусът не е сред България и Македония, а между ЕС и Македония. Когато ЕС припознае българската позиция и тя стане европейско предложение към Македония, тогава можем да стартираме диалози. Иначе няма да мръднем и на милиметър.

Червената линия на Василев

В момента, в който забележим, че някой краде, а не можем да го спрем, това е моментът, в който моето персонално престояване в правителството става безсмислено. Можем да живеем в привидна непоклатимост, при която всяка година изоставаме от Европа. Според това, което се случва през последните 10 години, ще достигнем средноевропейските приходи след към 100 година Причината за това е, че всички тези средства, които се наляха в стопанската система, бяха откраднати. Ние би трябвало да си върнем страната назад или едни 20 компании ще продължат да събират милиарди от българската хазна и тези милиарди да отиват в кюлчета и пачки, заключи вицепремиерът Асен Василев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР